Zout voor waterontharding: kiest u het best kristallen of tabletten?

  gepost op door Zoutman
  • zouttabletten vs zoutkristallen
  • zouttabletten vs zoutkristallen

  Bij de zoutkeuze voor waterontharders blijft de eeuwige vraag: kiest u het best kristallen of tabletten? Om alle misvattingen hieromtrent de wereld uit te helpen, nam ZOUTMAN de proef op de som en liet beide producten uitvoerig testen door een laboratorium. Het resultaat zal u misschien verbazen: zoutkristallen scoren op alle vlakken even goed en soms zelfs beter dan tabletten. Bovendien zijn ze minder belastend voor het milieu én is hun prijs-kwaliteitsverhouding vaak iets gunstiger. 

  Het juiste zout voor waterontharding kiezen

  Hoewel kristallen het dus beter deden dan verwacht, winnen zouttabletten vaak het pleit in de keuze van zout voor ontharders. Enerzijds omdat gebruikers ze nu eenmaal gewoon zijn (en ze vaak verkeerde informatie ontvangen), anderzijds omdat het aanbod enorm groot is en het dus niet eenvoudig is om snel tot een beter alternatief te komen.

  Daarom blijft de consument voor tabletten kiezen, zonder zich de vraag te stellen of er geen beter alternatief op de markt is. En daar kunnen zoutkristallen op het eerste gezicht weinig tegen inbrengen – tot u deze oplossing beter onder de loep neemt. Dan merkt u al snel dat er achter hun ruwe uitzicht een erg kostenefficiënte én ecologische oplossing schuilgaat. Als u zich tenminste niet uitsluitend door de prijs laat leiden. Er zijn namelijk ook zoutkristallen van lage kwaliteit op de markt, net zoals dat met zouttabletten het geval is.

  Zoutkristallen onder de laboloep

  Wat ZOUTMAN al wist, werd onlangs door nieuw onderzoek bewezen: het verschil tussen zouttabletten en -kristallen is verwaarloosbaar. Sterker nog, de kristallen scoren op sommige vlakken zelfs beter. We zetten de resultaten van het laboratoriumonderzoek even op een rijtje.

  1.      Beter dan de wettelijke norm

  De zoutkristallen van ZOUTMAN, SOFT-SEL CRYSTALS, beantwoorden aan de Europese norm EN973A. Ze voldoen bijvoorbeeld aan de kwaliteitseisen op het vlak van zuiverheid en de aanwezigheid van zware metalen. Bovendien zijn ze helemaal vrij van additieven en bevatten ze meer dan 99,8% natriumchloride, waardoor ze beter scoren dan wat de hoogste norm vraagt (> 99,4%).

  Ze bevatten ook veel minder onoplosbaarheden (0,01%) dan de maximaal toegelaten hoeveelheid (0,05%). Het gehalte zware metalen bedraagt zelfs minder dan een tiende van wat de EN973A norm voorschrijft. Kortom: SOFT-SEL CRYSTALS zijn samengesteld uit zout van voedingskwaliteit met een zeer hoge zuiverheidsgraad.

  Europese norm voor zout

  2.      Heldere pekel

  De zuiverheid van SOFT-SEL zoutkristallen weerspiegelt zich eveneens in de helderheid van de pekel. In het laboratorium werden onder geconditioneerde omstandigheden eenzelfde hoeveelheid SOFT-SEL zoutkristallen en zouttabletten in water opgelost. Beide resulteerden in een klare, heldere pekel. En maar goed ook: een troebele, bruinachtige pekel wijst op minderwaardig zout dat u beter níét in een waterontharder gebruikt om een probleemloze werking en een lange levensduur van het toestel te garanderen.

  Opgelet: schommelingen in de kwaliteit van het gebruikte water kunnen eveneens de kleur van de pekel beïnvloeden.

  Pekel van SOFT-SEL CRYSTALS vs pekel van minderwaardig zout
  Pekel van SOFT-SEL CRYSTALS vs pekel van minderwaardig zout

  3.      Kampioen in oplossnelheid

  De oplosbaarheid van zout in water is ongeveer 360 gr/l (+/- 27%). Eens het verzadigingspunt bereikt is, stopt het zout met oplossen en blijft het dus gewoon intact. SOFT-SEL CRYSTALS zoutkristallen bereiken 90% van hun verzadigingspunt al binnen de vijf minuten. Ter vergelijking: zouttabletten hebben hiervoor twintig minuten nodig. In toepassingen met grote waterdebieten of grote pieken in het waterverbruik is deze eigenschap een sterke troef, want hierdoor krijgt u een constante en optimale pekelconcentratie.

  VERZADIGINGSTIJD

  Bovendien speelt ook de temperatuur van het water een rol in de oplossnelheid van zout. In koude kelders of tijdens de wintermaanden duurt het langer vooraleer het zout opgelost is, wat nefast kan zijn voor de werking van de waterontharder. Door hun grote oplossnelheid vangen zoutkristallen deze koude periodes dus beter op dan zouttabletten.

  Omdat zoutkristallen sneller oplossen dan zouttabletten betekent dat echter niet dat je hierdoor meer zout zal verbruiken. Eens zout zijn verzadigingspunt bereikt, stopt het gewoon met oplossen. De oplossnelheid van SOFT-SEL CRYSTALS zoutkristallen heeft dus geen enkele invloed op het verbruik.

  4.      Geen samenklontering in uw waterontharder

  Die snelle verzadiging hebben de SOFT-SEL CRYSTALS te danken aan hun specifieke vorm. Zo zal water zich altijd een weg doorheen de kristallen kunnen banen, op welke manier ze ook gestapeld zijn. Bij minder kwalitatief zout bestaat het risico op brugvorming: het zout kan in de zoutbak gaan samenklonteren. Dit kan er voor zorgen dat de ontharder (tijdelijk) niet goed functioneert. Gezien CRYSTALS al van nature een harde korrelstructuur hebben, is de kans dat de korrels uiteenvallen en een zoutpap vormen onderin de zoutbak zeer klein.

  Niet alle kristalzout is hetzelfde

  “Kristalzout” dankt zijn naam aan zijn grove structuur en glazige uitzicht. SOFT-SEL CRYSTALS zien er gelijkaardig uit als grof steenzout, maar de kwaliteit van deze producten is echter niet vergelijkbaar.  CRYSTALS is geraffineerd zout van voedingskwaliteit, terwijl steenzout meestal niet behandeld is. Bij de keuze van een product is het dus van belang om de juiste specificaties op te vragen en de helderheid van de pekel te controleren.

  SOFT-SEL CRYSTALS vs steenzout
  SOFT-SEL CRYSTALS vs steenzout

  Voordelig voor onze planeet

  Last but not least: de ecologische voetafdruk van SOFT-SEL zoutkristallen ligt lager dan die van zouttabletten. Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.

  Uiteraard kunnen zouttabletten gerust verder ingezet worden voor de ontharding van water. De analyses van ZOUTMAN tonen enkel aan dat SOFT-SEL CRYSTALS een evenwaardig alternatief zijn dat op technisch, economisch én ecologisch vlak zelfs beter scoort.

  De zoutkristallen van ZOUTMAN zijn beschikbaar in zakken van 15 kg, 25 kg en big bags.

  Dit artikel werd gepubliceerd in Waterbehandeling met de volgende tags: ,,