Zoutman Saltipedia

  Biocide wetgeving zwembadzout gewijzigd


  biocide wetgeving nieuwe biocide wetgeving

  Opgelet, door de gewijzigde Europese wetgeving inzake biociden kijkt u best goed uit welk soort zwembadzout u gebruikt. Enkel zout dat voorzien is van een notificatienummer en dus goedgekeurd werd door de Belgische overheid, is vanaf nu nog toegestaan. Ook zwembadzout dat dient voor de in situ aanmaak van chloor, valt onder deze nieuwe biocide-richtlijn.

  Wat zijn biociden?

  In Europa geldt al langer een strikte wetgeving rond biociden. Dat zijn producten die ingezet worden om schadelijke organismen te doden en vooral bedoeld zijn voor huishoudelijk gebruik: insectenbestrijders, algiciden, muizengif, ontsmettingsmiddelen, schimmeldodende producten, … Allemaal producten die thuishoren in de categorie van de biociden.

  Voor precursoren – producten die als voorloper (grondstof) dienen voor een ander product – was de wetgeving tot voor kort eerder vaag. Daar is dus verandering in gekomen. Sinds 2014 valt namelijk ook zwembadzout dat dient voor de in situ aanmaak van chloor, onder de biociderichtlijn 528/2012.

  Nieuwe Europese norm

  Voor de behandeling van zwembadwater met een elektrochlorinator is er sinds kort een nieuwe norm. Die norm (EN 16401) legt vast aan welke voorwaarden het zwembadzout moet voldoen wat betreft samenstelling, zuiverheid, vochtgehalte en verpakking.

  Het is niet toegelaten om zout dat verrijkt werd met een antiklontermiddel (E536 of E535) –  zoals vacuümzout – voor zwembadtoepassingen in te zetten.

  Goedgekeurd voor gebruik: POOLSEL® zwembadzout

  POOLSEL® zwembadzoutPOOLSEL®, gemaakt op basis van zeer zuiver zeezout, is vrij van additieven en antiklontermiddel, beschikt over een notificatienummer én voldoet aan de norm EN 16401. Dat efficiënte zwembadzout voorkomt algengroei en garandeert u een beter zwemcomfort.

  Zoutman is uw partner voor alle zout bij industriële toepassingen