Zoutman Saltipedia

  Waarom elke gemeente al in de zomer moet nadenken over strooizout


  strooizoutgarantie strooizoutgarantie

  De laatste keer dat we extreem winterweer moesten trotseren was in 2010. Een groot aantal sneeuwdagen in combinatie met uitzonderlijk lage temperaturen zorgde toen voor veel chaos op de Belgische en Nederlandse wegen. Steden en gemeenten hadden na de eerste winterprik geen strooizout meer en de zoutproducenten konden niet tijdig leveren. Uit analyses blijkt dat het tekort veroorzaakt werd door laattijdige bestellingen en een gebrek aan reserves bij de gemeenten. Gelukkig zijn er voordelige oplossingen om tijdens de volgende strenge winter niet in de problemen te komen met de strooizoutvoorraad.

  Horrorwinter

  De winter van 2010 zal iedereen nog wel helder voor de geest staan. Vrieskou en sneeuw voerden de boventoon. Omdat te weinig gemeenten zich op zo’n strenge winter hadden voorbereid, was er al snel geen strooizout meer. Het zout dat wel nog beschikbaar was, bleek in veel gevallen van inferieure kwaliteit, wat tot strooiproblemen leidde.

  Bovendien profiteerden bepaalde aanbieders van de schaarste om woekerprijzen voor strooizout aan te rekenen. Het gevolg laat zich raden: chaos op de wegen, tal van ongevallen, verstoord openbaar vervoer en een economische schade die in de miljoenen liep. De gemeenten kregen dan ook een onverwacht hoge winterrekening gepresenteerd.

  krantenartikels_strooizoutactie_v1

  Strooizout kopen in de zomer

  Vroeg of laat zullen we opnieuw zo’n strenge winter meemaken. In Duitsland wordt daarop al geanticipeerd en slaan de gemeenten ruim op voorhand voldoende strooizout in. In België daarentegen wordt het strooizout meestal pas besteld op het moment dat er vriesweer voorspeld wordt. En dan is het natuurlijk al veel te laat.

  Nochtans is het voor steden en gemeenten interessant om al in de zomer hun strooizout aan te kopen. Er gelden dan namelijk voordelige tarieven en kortingen. Het probleem is dat veel aankopers onzeker zijn over de precieze hoeveelheid strooizout die ze moeten aanschaffen. Niemand wil te veel geld uitgeven en dan ook nog eens met een grote restvoorraad opgescheept zitten. Daarom schakelen steeds meer gemeenten, zoals het West-Vlaamse Wevelgem, over naar een formule waarbij het strooizout wordt gereserveerd.

  Strooizout reserveren

  Momenteel is ZOUTMAN de enige strooizoutleverancier die steden en gemeenten de mogelijkheid biedt om strooizout te reserveren. Het concept is eenvoudig: reserveer nu een grote hoeveelheid strooizout die volstaat om zelfs de strengste winters te trotseren, maar koop enkel het zout dat u effectief nodig hebt. Stel dus dat u 150 ton strooizout reserveert, maar vanwege een zachte winter slechts 25 ton nodig laat leveren, dan betaalt u enkel voor die 25 ton. In het geval van een strenge winter kunt u beroep doen op de gereserveerde 150 ton.  ZOUTMAN vraagt een kleine reservatiekost voor de volledige gereserveerde hoeveelheid, maar die valt in het niets vergeleken met de aankoopprijs van het strooizout of met de economische en lichamelijke schade die gepaard gaat met een strooizouttekort.

  Bovendien hoeven de gemeenten zich geen kopzorgen te maken over de opslag van strooizout. ZOUTMAN houdt het gereserveerde zout namelijk bij in de eigen loodsen en garandeert u de levering op afroep, steeds binnen de overeengekomen leveringstermijn. Zo bespaart u aanzienlijk op stockagekosten.

  Tot slot mag niet vergeten worden dat zout erg corrosief is. Doordat ZOUTMAN het zout zelf stockeert heeft u minder risico op betonschade in uw eigen loodsen of  schade aan uw rollend materieel.

  Neem contact met onze experten

  U denkt misschien nu liever nog niet aan de barre wintertijden. Toch is dat verstandig als u over enkele maanden geen kopzorgen wilt. Neem dus het zekere voor het onzekere en contacteer onze experten vandaag nog voor een voorstel op maat.

  Dit artikel werd gepubliceerd in Gladheidsbestrijding met de volgende tags: ,,,,