Zoutman Saltipedia

  Alles wat u moet weten over biocidegeschikt zout  In de Europese lidstaten is een strenge wetgeving rond biociden van kracht. De zogeheten biocidenverordening (BPR, Verordening (EU) 528/2012) heeft betrekking op het gebruik van biociden als bescherming tegen schadelijke organismen, zoals ongedierte of bacteriën, en meer specifiek op de werking van de actieve stoffen in de biocide. De verordening houdt onder meer in dat niet alle zouten gebruikt mogen worden voor de aanmaak van biociden (chloor). Welk type zout is dan wel biocidegeschikt? Een overzicht.

  biocidegeschikt zoutZout en biociden: wat is de link?

  Bij de aanmaak van een biocide in situ (ter plaatse), bijvoorbeeld chloor, is een precursor onontbeerlijk. Eenvoudig gesteld: een stof die als voorloper dient voor een andere stof. Zout (natriumchloride), en meer specifiek zout dat gebruikt wordt voor electrochlorinatie, is een precursor voor de aanmaak van chloor.

   Europese wetgeving: ook voor precursoren

  Terwijl de Europese regelgeving aanvankelijk vaag bleef over precursoren, moeten precursoren voor de aanmaak van biocide sinds 1 september 2015 geregistreerd zijn. Sindsdien is het dus verboden om zout dat niet voorkomt op de lijst van geregistreerde producten (ECHA Art. 95) te gebruiken voor electrochlorinatie. Toch is het raadzaam om als gebruiker of verkoper van precursoren alert te blijven. Niet biocidegeschikte zouten duiken namelijk af en toe nog op. Wie ze (onbewust) gebruikt of verkoopt is mee aansprakelijk.

  Hoe weet u welk zout biocidegeschikt is?

  Graag honderd procent zeker zijn dat u een biocidegeschikt zout koopt of verhandelt? Daarvoor vraagt u het best een attest op aan uw leverancier. Voor de Belgische markt volstaat het om te kijken naar het notificatienummer op het product. Dit staat verplicht vermeld op de verpakking. Alle artikelen met de vermelding ‘Notif’ in combinatie met een viercijferige code zijn biocidegeschikt.

  ZOUTMAN: biocidegeschikte productrange

  Wie op zoek is naar een veilige en kwalitatieve precursor voor electrochlorinatie kan altijd terecht bij ZOUTMAN. Volgende producten zijn honderd procent biocidegeschikt:

  • SOFT-SEL PLUSS: voor zwembaden en waterontharders. Ronde tabletten. Leent zich tot membraanelektrolyse.
  • SOFT-SEL COMFORT: voor zwembaden en waterontharders. 2-in-1-product. Bruikbaar voor zoutelektrolyse.
  • POOLSEL: alleen geschikt voor zwembaden. Bedoeld voor zoutelektrolyse.