Zoutman Saltipedia

  Wat is een waterontharder en hoe kies je het beste zout?


  waterontharder zout voor waterontharder

  Wist je dat één millimeter kalkafzetting in een warmwatertoestel de doeltreffendheid ervan al snel met 10 procent vermindert? Het is slechts een van de redenen om een waterontharder in huis te halen. Maar welke onthardingszouten werken het best in jouw situatie? We helpen je te kiezen uit het enorme aanbod.

  Hard water: niet schadelijk voor jou, wél voor je toestellen

  Heel wat streken hebben te kampen met ‘hard’ leidingwater. Dat betekent dat het kraantjeswater een hoge concentratie calcium- en magnesiumzouten bevat. Schadelijk voor de gezondheid is dat niet: je zal er na het douchen hoogstens een drogere huid en een doffe haarbos aan overhouden. Maar je huishoudelijke toestellen, verwarmingsketel, kranen en leidingen krijgen het zwaarder te verduren. Bij de opwarming of verdamping van hard water ontstaat er namelijk kalkaanslag. Het resultaat?

  • Je toestellen werken minder goed, verbruiken meer energie en gaan sneller kapot.
  • Je leidingen slibben dicht en er ontstaan kwalijke geurtjes.
  • Je kranen beginnen te lekken.
  • Je moet meer wasmiddel gebruiken.
  • Je moet talrijke ontkalkingsproducten aanschaffen om alles proper en netjes te houden.

  Van hard tot zacht water met één toestel

  Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing: de waterontharder. Dit toestel – dat op je waterleiding wordt aangesloten – werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. Het water wordt door een tank geleid die met harskorreltjes gevuld is. Die korrels houden de calcium- en magnesiumionen (die verantwoordelijk zijn voor de kalkaanslag) vast en vervangen ze door onschadelijke natriumionen. Telkens als de harskorreltjes verzadigd zijn, worden ze met een pekeloplossing gespoeld. Dat proces noemen we regeneratie. De calcium- en magnesiumionen worden zo meegenomen naar de afvoer, en de harskorreltjes zijn weer klaar om zacht water te maken.

  Hoe kies je de juiste waterontharder?

  Wanneer je de term waterontharder of waterverzachter intypt in Google, merk je meteen dat het aanbod erg groot is. Om het juiste toestel te kiezen, moet je drie dingen weten.

  1. Wat is de hardheid van je water? Pas vanaf 22 Franse graden of 12 Duitse graden is een waterontharder echt nuttig. De hardheid in je gemeente kun je opvragen via je watermaatschappij.
  2. Wat is je totale waterverbruik? Een gezin met zes mensen heeft een grotere waterontharder nodig dan een alleenstaande. Kies dus het juiste formaat op basis van je waterverbruik. We raden sowieso aan geen té klein toestel te kopen: waak erover dat de doorstroomcapaciteit minimum 3 m³/h bedraagt én kies een waterontharder met een voldoende grote uitwisselingscapaciteit (de periode dat het toestel kan functioneren zonder te moeten regenereren).
  3. Wat is je verbruikspatroon? Wie regelmatig op vakantie gaat, of een heel variabel waterverbruik heeft, opteert best voor een elektronisch toestel. Deze sturen de regeneraties exact aan op basis van het gedetecteerde verbruik. Voor gezinnen met een constant verbruik volstaat een (goedkoper) tijdsgestuurd systeem dat op vaste momenten regenereert.

  Welk type zout moet je kiezen voor je waterontharder?

  Natuurlijk moet je ook nagaan welk type zout je mag gebruiken. Er zijn immers tabletten, kristallen en blokken. Wil je een goed werkende waterontharder? Kies dan niet voor het goedkoopste zout. Zuiver zout met een harde korrel, weinig zoutstof en geen additieven zal het beste rendement opleveren. Alle onthardingszouten van het SOFT-SEL gamma (zoutkristallen, onthardingszouttabletten, granulair onthardingszout) voldoen aan de Europese norm 973 type A, wat betekent dat ze de hoogst mogelijke zuiverheid hebben. De beste keuze is zonder twijfel SOFT-SEL CRYSTALS door de optimale prijs-kwaliteitverhouding.

  Tot slot nog dit: meng liefst geen verschillende types onthardingszout in je zoutbak en voeg regelmatig Resin Soft toe. Dit product verwijdert de ijzer- en mineraalresten van de ionenwisselende harsen én voorkomt de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen.

  Dit artikel werd gepubliceerd in Waterbehandeling met de volgende tags: