Zoutman Saltipedia

  Jodium in voeding: een evenwichtige dosis dankzij gejodeerd zout


  jodium

   

  Jodium is een essentieel sporenelement in onze voeding. Het zorgt onder meer voor een goede werking van de schildklierhormonen en het beïnvloedt de celvorming. Hoe u ervoor zorgt dat u dagelijks voldoende jodium binnenkrijgt? Door op uw voeding én uw zoutinname te letten.

  Wat is jodium?

  jodiumHet oligo-element of sporenelement is essentieel voor een goede gezondheid. Jodium speelt een belangrijke rol in de werking van de schildklierhormonen, het metabolisme van onze cellen en de groei van de organen. Een jodiumtekort kan bij baby’s lichamelijke en geestelijke groeistoornissen veroorzaken, maar ook bij volwassenen heeft het mogelijk verstrekkende gevolgen. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier uitzetten (hypertrofie), waardoor onze celwerking vertraagt. De gevolgen? Vermoeidheid en lusteloosheid zijn typische symptomen. Maar het gaat verder dan dat. Indien u de hypertrofie van de schildklier onbehandeld laat, kan het zelfs hersenschade veroorzaken. Toch maar opletten met die jodiuminname dus.

  Onze dagelijkse jodiumbehoefte bedraagt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie:

   • Kinderen tot 5 jaar: 90 microgram
   • Kinderen >12 jaar en volwassenen: 150 microgram
   • Zwangere vrouwen: 250 microgram

  Zit jodium in onze voeding?

  Jodium in voeding: keukenzoutJodium zit vooral in producten uit de zee: vis, schaal- en schelpdieren, algen en zeewieren. Omdat we niet elke dag vis eten, komt een mild jodiumtekort frequent voor. Daarom wordt jodium toegevoegd aan keukenzout, zoals MARSEL® 0-1, fijn zeezout, en aan andere producten uit de voedingsindustrie, zoals brood.

  Waarom gejodeerd zout gebruiken?

  Jodiumzout wordt door de Hoge Gezondheidsraad aanbevolen om de inname van jodium bij de Belgische bevolking te verbeteren. Het is makkelijk te gebruiken bij de bereiding van maaltijden of in brood: u vervangt uw traditionele keukenzout simpelweg door gejodeerd zout. De smaak verschilt niet, maar tegelijkertijd heeft u wel voldoende jodium binnen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hou wel rekening met de algemene aanbeveling: maximaal 6 gram zout per dag is ruim voldoende.

  Zoutman is uw partner voor alle zout bij industriële toepassingen