Zoutman Saltipedia

  Fleur de sel: het gastronomische zeezout


  Ontginning van fleur de sel

   

  Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken. Het geeft uw gerechten een exclusieve toets en een verfijnde smaak. Kortom, fleur de sel is zoveel meer dan ‘gewoon zeezout’… Ontdek hier waarom!

  Ontginning van fleur de sel

  Ontginning van fleur de selFleur de sel heeft zijn exclusieve karakter voornamelijk te danken aan de duurzame wijze waarop het ontgonnen wordt en de beperkte productiecapaciteit. De toplaag van de zoutpannen wordt als het ware ‘afgeroomd’ om deze zoutkristallen uit het water te halen. Dat gebeurt manueel en levert maar een beperkte hoeveelheid zout op. Bovendien is voor zoutontginning zon en wind nodig, en kan de zoutproductie dus enkel tijdens een beperkte periode van het jaar én onder ideale weersomstandigheden plaatsvinden. Allemaal elementen die bijdragen tot de exclusiviteit en de iets duurdere prijs van fleur de sel ten opzichte van keukenzout.

  Bijzondere eigenschappen van gastronomisch zeezout

  fleur de sel eigenschappenOp culinair vlak zijn natuurlijke en eerlijke producten de laatste tijd erg in trek. We stappen steeds meer af van fastfood, en kiezen opnieuw voor échte ‘slow food’-producten. In die trend past fleur de sel perfect: fleur de sel is 100 procent natuurlijk en ongeraffineerd. Bovendien is dit enigszins vochtige zeezout rijk aan natuurlijke mineralen als calcium, magnesium en jodium, maar vrij van kunstmatige additieven.

  Fleur de sel, een topper in de gastronomie

  Tegenwoordig voorziet iedere zichzelf respecterende chef of zelfs hobbykok naast de pepermolen een potje fleur de sel op tafel. Het verfijnde fleur de sel leent zich namelijk uitstekend om gastronomische gerechten af te werken:

  • Fleur de sel heeft een verfijnde en unieke smaak dankzij de ontginningswijze en samenstelling.
  • Fleur de sel is een 100% natuurlijk product, dat geen enkele bewerking onderging en waar geen additieven aan toegevoegd werden. Dit verklaart dan ook het hogere vochtgehalte en de verschillende korrelgroottes. Hierdoor is fleur de sel ook qua smaakbeleving met geen enkel ander zout te vergelijken. Slechts enkele korrels volstaan voor een intense smaak.
  • Fleur de sel heeft eveneens een unieke textuur. Doordat fleur de sel in vergelijking met gewoon zout rijker is aan mineralen hebben de korrels een zachtere structuur. Enkele korrels op een stukje vis, vlees of op een salade zorgen voor een ‘crunchy bite’.
  • Gastronomisch zeezout zoals fleur de sel geeft de afwerking van gerechten in een handomdraai een exclusief tintje.

  Kortom, fleur de sel is het meest verfijnde en smaakvolle zout. Echt iets voor fijnproevers, foodies en professionals die hun maaltijden graag opvrolijken met een smaakvol zeezout dat op natuurlijke en duurzame wijze gewonnen wordt.

  Zoutman is uw partner voor alle zout bij professionele toepassingen.

  Dit artikel werd gepubliceerd in Voedingszout met de volgende tags: ,,