Zoutman Saltipedia

  Strooizout kopen: waarop letten?


  Gladheidsbestrijding met Zoutman ZOUTMAN strooizout

  De winter is in het land, dus zorgen we er beter voor om goed voorbereid te zijn! Sneeuwval komt immers meestal plots en met een beetje pech in grote hoeveelheden. Op voorhand strooizout aankopen en inslaan is dus een goede voorzorgsmaatregel! Er zijn echter verschillende soorten dooimiddelen en kwaliteiten op de markt. Waar moet u nu op letten bij de aankoop ervan?

  Strooizout kopen: kies de juiste korrelgrootte

  strooizout kopen: waarop letten?De korrelgrootte is van groot belang bij het kiezen of kopen van strooizout. Kiest u voor een fijne korrel? Dan werkt het strooizout sneller, maar het effect is ook sneller uitgewerkt. Een grove korrel heeft meer tijd nodig om in te werken, maar blijft daarna langer actief en heeft dus een lange(re) nawerking. Wordt het strooizout voornamelijk gebruikt om preventief te strooien? Dan is een grovere korrel een betere oplossing. Enkel in combinatie met pekel kan ook fijn zout preventief ingezet worden. Wordt het strooizout zowel preventief als voor sneeuw- en ijzelbestrijding gebruikt? Kies dan voor de juiste verhouding fijn en grof zout om een optimaal smeltresultaat te bereiken.

  Hou rekening met het vochtgehalte

  Goed en makkelijk strooibaar strooizout is droog strooizout. Een laag vochtgehalte zorgt ervoor dat het zout goed houdbaar en altijd klaar is voor gebruik. Let er ook op dat er een antiklontermiddel (E535 of E536) aan het zout werd toegevoegd om klonters, korsten en aankoeken van het zout te voorkomen. Wanneer het strooizout een te hoog vochtgehalte bevat, verhindert dat de werking van het antiklontermiddel en kan er zo toch nog klontervorming ontstaan.

  De samenstelling van strooizout

  samenstelling van strooizoutDe zuiverheid van strooizout is belangrijk voor de effectiviteit en de smeltcapaciteit. Let daarom ook op het gehalte aan natriumchloride (NaCl), want hoe hoger dit gehalte, hoe zuiverder het zout is, hoe beter de werking en hoe minder residu achterblijft onder de vorm van onoplosbaar zand of stof. Op basis van de ontginningswijze bestaan er drie soorten zout: vacuümzout, steenzout en zeezout. Het vacuümzout bevat de hoogste natriumchloridegehalte: minimum 99,5%, maar heeft als nadeel dat het fijn wegenzout is. Door de kleinere korrelgrootte is vacuümzout zeer gevoelig voor verwaaien en minder geschikt voor preventief gebruik. Steenzout en zeezout hebben een iets lager gehalte aan natriumchloride, namelijk tussen 95% en 99%, maar scoren dan weer beter op het vlak van gebruik en werkingsduur.

  Bestel strooizout op tijd!

  Het is aangeraden om strooizout tijdig te bestellen. Zo geniet u van interessantere tarieven en bent u er zeker van dat er nog genoeg strooizout beschikbaar is. En vergeet niet, vanaf het moment dat de winter écht begint, laten de weersomstandigheden soms geen snelle levering meer toe…

  Ontdek ons aanbod strooizout en aarzel niet ons te contacteren of vraag vrijblijvend een prijsofferte!

  Zoutman is uw partner voor alle zout bij industriële toepassingen