Zoutman Saltipedia

  Wat is het nut van vaatwaszout?


  Wat is het nut van vaatwaszout?

  Zout is het huis-, tuin- en keukenmiddel voor vanalles en nog wat. We gebruiken het in de keuken, maar ook om onze oprit ijsvrij te maken of om rodewijnvlekken op kleding te verwijderen. Ook voor het onderhoud van uw vaatwasmachine is zout onmisbaar. Waarom vaatwaszout nodig is? Enkele feiten op een rijtje.

  Vaatwaszout voor zacht water

  Elke vaatwasmachine bevat een waterontharder, omdat je zacht water nodig hebt voor een schone en onberispelijke vaat. We spreken van ‘hard’ water wanneer er een hoge concentratie aan kalk en magnesium in het water aanwezig is. Gevolg: een witte aanslag op de vaat. Met een waterontharder voorkomt u dit probleem.

  Hoe werkt een waterontharder?

  Dankzij een waterontharder krijgt kalkaanslag geen kans in de vaatwasmachine. Hij bevat synthetische ionenhars, waar de magnesium- en kalkdeeltjes zich aan vasthechten. Na een tijdje is de hars verzadigd en moet hij geregenereerd worden: dit gebeurt met speciaal vaatwaszout – men spreekt ook wel eens van ‘regenereerzout’. Hoe harder het leidingwater in uw vaatwasmachine, hoe vaker de ontharder zal moeten regenereren met vaatwaszout.

  > Lees meer over onthardingszout

  Bij de installatie van een vaatwasmachine wordt meestal meteen de waterhardheid ingesteld. Hoe harder het water, hoe vaker de machine de harskorreltjes zal regenereren.

  Vaatwaszout moet zuiver zijn

  Voor vaatwaszout geldt dat het minimaal 99,5 procent zuiver NaCl moet bevatten. U kiest dus het best voor een uitermate geraffineerd vaatwaszout van de beste kwaliteit voor een goede werking en een langere levensduur van uw toestel. Op die manier vermijdt u kalkaanslag en witte resten op uw glazen, borden, koppen en ander servies. Daarnaast speelt ook de korrelgrootte – grof zout is de beste keuze – en de hardheid van de korrels een rol. Die zorgt namelijk voor een gelijkmatige pekelaanmaak en dat komt de werking van uw vaatwasmachine ten goede.

  Tip: Bewaar uw vaatwaszout op een droge plaats en in de buurt van uw vaatwasmachine. Controleer regelmatig of er nog voldoende zout in het reservoir zit.

  TIP: VAATWASZOUT KOPEN ONLINE
  België: de online zoutshop www.zout.be heeft interessante tarieven voor vaatwaszout in grote hoeveelheden. U kunt deze snel en voordelig deze aanschaffen via www.zout.be/vaatwaszout. Deze webshop levert gratis in heel België.
  Nederland: Bent u op zoek naar vaatwaszout voor levering in Nederland? Dan kunt u terecht op zoutvoordeel.nl/vaatwaszout
  Bent u op zoek naar grotere volumes? Contacteer ons vrijblijvend voor een prijsofferte.