Zoutman Saltipedia

  Fleur de sel versus grof zout: waar zitten de grootste verschillen?  De termen ‘grof zeezout’ en ‘fleur de sel’ worden vaak door elkaar gebruikt. En toch zijn het niet dezelfde types zout. Waar zitten nu de verschillen? Dat leggen we graag even uit.

  We mogen stellen dat zowel grof zeezout als fleur de sel types zeezout zijn met een grove korrelstructuur. Beide worden gewonnen uit zeewater. Maar daar stopt ook de gelijkenis tussen de twee soorten.

  Wat is grof zeezout

  We spreken van grof zeezout als de grootte van de zoutkorrels tussen 1 en 6 mm ligt (of 1000 tot 6000 µm = micron). Grof zeezout wordt op grote schaal geproduceerd en is daardoor een relatief goedkoop product. Dit zout wordt tijdens het raffinageproces gewassen, gedroogd en gezeefd. Hierdoor krijgen we een droge, harde en mooi afgelijnde korrel. Doorgaans wordt grof zeezout in de keuken gebruikt in een zoutmolen of voor het bereiden van gerechten in een zoutkorst. In de voedingsindustrie wordt grof zeezout voornamelijk gebruikt in rokerijen, pekelproductie, snackindustrie, vis- en vleesproductie, … .

  Het verschil met fleur de sel

  Fleur de sel heeft een typische korrelverdeling tussen 0 en 4 mm (0 en 4000 µm). Dit type zout is de toplaag van de zoutpan, wordt manueel geoogst en wordt na het oogsten niet meer bewerkt. Hierdoor is de productie van dit zout heel beperkt, waardoor het product vele malen duurder is dan grof zeezout. Fleur de sel herken je aan de vochtige en zachte korrelstructuur. Dit maakt dat dit type zout niet geschikt is voor gebruik in zoutmolens. Door het hoger mineralengehalte (calcium en magnesium) heeft het een unieke structuur en een zachtere smaak. Fleur de sel wordt vaak gebruikt als finishing touch in de keuken.

  Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen nog eens naast elkaar:

  Grof zeezout Fleur de sel
  Productie op grote schaal Manuele productie (heel beperkte opbrengst)
  Bewerkt (wassen, drogen en zeven) Niet bewerkt (natuurlijke droging)
  Droog Vochtig (tot 10%)
  Harde korrel Zachte korrel
  Relatief goedkoop Relatief duur
  Uiterst geschikt voor zoutmolens Niet geschikt voor zoutmolens
  grof zeezout Fleur de sel

  TIP: FLEUR DE SEL KOPEN ONLINE
  België: de online zoutshop www.zout.be heeft interessante tarieven voor fleur de sel in grote hoeveelheden. U kunt deze snel en voordelig deze aanschaffen via www.zout.be/fleur-de-sel. Deze webshop levert gratis in heel België.
  Nederland: Bent u op zoek naar fleur de sel voor levering in Nederland? Dan kunt u terecht op zoutvoordeel.nl/fleur-de-sel
  Bent u op zoek naar grotere volumes? Contacteer ons vrijblijvend voor een prijsofferte.