Zoutman Saltipedia

  Dit zijn de nadelen van hard water  Je hebt vast al eens van hard water gehoord, maar ken je ook de problemen die het met zich meebrengt? Hard water beïnvloedt het dagelijkse leven namelijk op verschillende manieren. Ontdek snel welk effect dit fenomeen op je leven en omgeving heeft.

  Wat is hard water eigenlijk?

  Softsel Crystals onthardingszoutWe spreken van hard water wanneer er een hoge concentratie calcium- en magnesiumzouten in leidingwater zit. Die zouten komen uit de bodem waaruit het water gewonnen wordt en zijn op zich niet schadelijk voor onze gezondheid. Helaas brengt de hoge concentratie van kalk in hard water wel andere nadelen met zich mee.

  Het nadelig effect van hard water

  Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat je de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken. Bij bepaalde toestellen leidt hard water ook tot een verlies van energierendement. Door het effect van kalk gaan mensen bovendien meer wasmiddel gebruiken, wat negatief is voor het milieu. Ten slotte ondervindt ook je lichaam negatieve effecten van kalkaanslag: je krijgt er namelijk een droge huid en doffe haren van.

  Gevolgen in het dagelijkse leven

  Hard water en kalkaanslag brengen in het dagelijkse leven heel wat obstakels met zich mee. Sommige aangetaste kranen, leidingen en warmwatertoestellen zijn bijvoorbeeld moeilijk te ontkalken. Bovendien heeft hard water ook een effect op je portemonnee. Je moet meer wasmiddel kopen, speciale ontkalkingsproducten aanschaffen en beschadigde apparaten vervangen. Maar ook je energiefactuur zal hoger uitvallen. En dat alles heeft natuurlijk ook een impact op het milieu: resten van schoonmaakproducten komen in het afvalwater terecht, de hoop afgedankte toestellen wordt steeds groter en fossiele grondstoffen raken steeds meer uitgeput.

  Hard water tegengaan

  Gelukkig kun je al die problemen gemakkelijk oplossen met een waterontharder. Dankzij onthardingszout gaan je toestellen langer mee en kun je ook besparen op schoonmaakmiddel. Je ziet het: een waterontharder is zeker zijn investering waard!